top of page

Waarom worden we verliefd op oude huizen en niet op nieuwbouw? Het geheim zit in de interieurelementen.

Door Tessa Dekkers

17 augustus 2022

Je zoekt een huis met sfeer en karakter, zoals te zien is in oude huizen. Maar als je naar nieuwbouw kijkt, ziet alles er standaard en rechttoe rechtaan uit. Wat is het echte verschil tussen de sfeer van oude huizen en nieuwbouw? Lees hier hoe je van een standaard huis een uniek karakterhuis maakt.

 

Verliefd op oude huizen2.jpg
Verliefd op oude huizen3.jpg
IMG_1319_2%20zw_edited.jpg

Dit is een voorbeeld van een casco van een oud huis. Deze heeft karakter heeft door het hoge plafond, het licht en het volume van de schouw.

Een Karakterhuis

Om deze vraag te beantwoorden moeten we een huis ontleden. Dit gaat in vier lagen, van grof naar fijn: het casco, de interieurbouw, de afbouw en de inrichting. Het karakter van huizen schuilt voornamelijk in de grove lagen, het casco en de interieurbouw.

 

Het casco

De bouw van een huis start met het casco: de vloeren, gevels en het dak. Alles wat nodig is om het wind- en waterdicht te maken. In deze fase wordt een belangrijk deel van het karakter zichtbaar: de ruimtelijke verhoudingen en het binnenvallen van daglicht. Zo hebben oude huizen van voor 1900 hoge plafonds waardoor ruimtes groter aanvoelen en hoge ramen waardoor er meer daglicht binnen komt. Het casco van veel nieuwbouwhuizen is gebaseerd op standaard bouwmaten en is zo neutraal mogelijk ingedeeld. Hierdoor heeft een nieuwbouwhuis van binnen vaak een vrij ‘standaard’ uitstraling. 

IMG_0508.jpg

Op de afbeelding is een kamer-ensuite te zien in een huis uit 1900.

De interieurelementen

De tweede essentiële laag die karakter geeft aan een huis is die van de interieurbouw. De interieurbouw bestaat uit elementen die functioneel kunnen werken als meubilair, die vast zitten aan het huis, maar constructief niet nodig zijn. Bijvoorbeeld een kamer-ensuite. Dit interieurelement zorgt ervoor dat een kamer in twee delen wordt gedeeld door middel van kasten en mogelijk door deuren.

Een kamer-ensuite geeft een ruimtelijk karakter, terwijl een wand met deur en een losse kast dat minder snel doen. Dit komt doordat de kasten zijn geïntegreerd met de muur en daardoor een verbindend element zijn tussen het casco en de inrichting. Een losse kast maakt deze verbinding niet. 

Andere voorbeelden van interieurelementen zijn kastenwanden, lambrisering en interieurbankjes.

Deze laag is in nieuwbouw vaak helemaal verdwenen.

 

Nieuwbouw is bij oplevering casco. De laag van de interieurelementen zal door je zelf moeten worden toegevoegd om het huis een eigen karakter te geven. Dat wordt nu nog maar weinig gedaan. Nieuwbouw heeft standaard maten waardoor de ruimtelijke beleving meer wordt bepaald door beschikbare maten van materialen  dan door karakter. De laag van de interieurbouw zorgt voor de verbinding tussen de schaal van het casco en de inrichting. Daarmee kan veel worden bereikt!

Karakterhuis biedt interieurelementen die van een standaard casco een karakterhuis maken.

IMG_0505.jpg

Op dit voorbeeld is rechts een bankje te zien dat precies op maat is gemaakt voor de ruimte met daarnaast een los kastje. Het bankje is onderdeel van de ruimte terwijl het kastje er los in staat.

De afbouw

Deze laag zorgt voor de sfeer in het huis, deze laag brengt de verfijning. De afbouw zijn tegelwerk, binnendeuren, de plinten, de wand- en vloerafwerking. Hier zijn de kleuren, texturen en materialen belangrijk, zij geven een extra dimensie aan een ruimte.

Het warme hout van een trapleuning of een parketvloer en een bordeaux geverfde muur, of juist de verkoeling van een RVS deurklink en een turquoise behang. Door elke ruimte een andere afwerking te geven ontstaan verschillende sferen in huis.

Wil je meer sfeer in huis maar weet je niet goed hoe je het aan moet pakken? Karakterhuis geeft naast ruimtelijk ontwerp ook kleur- en materialenadvies speciaal voor nieuwbouwhuizen.

Verliefd%20op%20oude%20huizen8_edited.jp
Verliefd%20op%20oude%20huizen9_edited.jp

Bovenstaande afbeelding is een voorbeeld van een afbouw met warme kleuren en materialen. Terwijl de onderstaande afbeelding in de afbouw juist een koele toon heeft.

De inrichting

Dit is de laag met de finishing touch. De inrichting gaat over alle losse interieurobjecten zoals het meubilair, de lampen en de decoratie. Als een huis karakter heeft zit de sfeer al in de ruimte en is het meubilair minder bepalend en van belang. Vaak richten mensen hun huis in met dure designmeubelen in, terwijl echt karakter in de beleving van de ruimte zit. De Karakterhuis Kleurcollectie geeft advies over de te gebruiken kleuren en materialen in de afbouw en inrichting van een huis.

Karakterhuis-Home-GIF-MR2.gif

Wil jij ook een uniek Karakterhuis?

bottom of page