top of page

Een huis inrichten in 5 stappen

 

Je hebt een nieuw huis gekocht en nu moet het worden ingericht, of wilt een make-over voor jouw huis. Waar moet je beginnen? Een inrichting bedenken voor een nieuw huis is een hele klus. Elke ruimte moet vanaf de basis ingericht worden. Met de volgende stappen kan je zelf aan de slag gaan met de indeling en het inrichten van jouw huis. Neem hier de tijd voor, maak een plan, laat het een paar dagen liggen en kijk er eens opnieuw naar. Wellicht wil je nog wat aanpassen. Na een tijdje bekijk je jouw plan en denkt: dit is het!

Kom je er zelf toch niet uit en wil je liever een persoonlijk advies? Plan dan gratis en geheel vrijblijvend een interieuradvies gesprek.

 

Stap 1: Lijstje met functies

Het is belangrijk om eerst op een rijtje te hebben wat je allemaal in je huis wilt doen. Dit kan je doen vanuit het huis waar je nu woont of waar je gaat wonen. Ga elke plek in het huis langs en bedenk welke ruimte het meest geschikt is voor een bepaalde functie. Functies kunnen zijn: Koken, eten, familie ontvangen, televisiekijken, slapen, werken, hobbies, ect. Soms kunnen functies ook heel specifiek zijn bijvoorbeeld een hoekje om plantjes te kweken of een speciale plek om een boek te lezen. Denk niet alleen na wat handig is, maar ook wat je echt graag zou willen in jouw huis.

Een belangrijke tip is: Vergeet hierbij niet om rekening te houden met de opslag van jouw spullen. Heb je veel boeken, schoenen of tassen? Het opbergen van je spullen is ook een belangrijk onderdeel van het huis.

 

Stap 2: Eigenschappen van een functie

Nu je overzicht hebt welke functies er in jouw huis nodig zijn ga je aan de slag met het bepalen van de eigenschappen van deze plek. Dit kan je doen aan de hand van deze vragen:

  1. Wil je dat het voor een functie licht of donker is?

  2. Besteed ik veel of weinig tijd aan deze functie? En hoeveel ruimte moet deze functie in beslag nemen?

  3. Is uitzicht belangrijk voor deze functie?

  4. Zijn er bepaalde relaties belangrijk tussen functies?

Bijvoorbeeld, wil je graag uitzicht op de tuin vanaf de bank, of wil je de bank juist in een donkere hoek plaatsen om televisie te kunnen kijken. Sommige mensen werken graag thuis in een donkere hoek op zolder, terwijl andere graag met hun laptop aan de keukentafel zitten en over de tuin uitkijken. Al dit soort unieke en specifieke wensen ga je verder uitdenken. Als je weet wat je wilt, ga je aan de slag met de plattegrond.

 

Stap 3: Karakter van het lege huis

De vragen die je hebt ingevuld voor de functies ga je nu ook doen bij het lege huis. Geef schematisch in een plattegrond aan welk karakter een bepaalde ruimte heeft door de volgende vragen te beantwoorden:

  1. Waar zijn de lichte en donkere plekken?

  2. Hoe groot zijn de ruimtes?

  3. Vanaf welke plek is er een mooi uitzicht? Bijvoorbeeld, heeft een slaapkamer een groot frans balkon met uitzicht op de tuin en een andere kamer een klein dakraam. Dit is hele bepalend welke ruimte welk karakter heeft en welke functie hier het beste bij past.

  4. Hoe staan de ruimtes in verbinding met elkaar?

  5. Welke zichtlijnen zijn er in huis? Hoe minder je de zichtlijnen doorbreekt, hoe ruimtelijker het huis wordt.

 

Stap 4: Het samenvoegen van de functies in de plattegrond

Nu gaan stap 1, 2 en 3 samenkomen in de indeling. Je gaat nu de eigenschappen van de functies en de eigenschappen van het lege huis samenvoegen. Het is hierbij heel goed mogelijk dat niet al jouw wensen per functie passen in het huis. Bijvoorbeeld, heb je maar vanaf een kant mooi uitzicht maar zou je hier graag willen wonen en koken, dan zal je toch moeten kiezen wat je belangrijker vindt. Laat je inspireren wat er allemaal mogelijk is met de gratis indelingsplattegronden van Karakterhuis.

Het maken van een plattegrond kan op papier, maar ook digitaal. Floorplanner is hiervoor een goede tool. Houd rekening met de plek van de ramen en de draairichtingen van de deuren.

Het vinden van een goede inrichting kan een hele klus zijn, dus knip meubels op schaal uit en schuif ze over de plattegrond heen totdat je de juiste indeling hebt gevonden. Tip: maak tijdens het schuiven foto’s van een indeling. Later kan je de varianten met elkaar vergelijken.

Stap 5: Ontwerp van de ruimte

Je hebt nu de kale ruimte ingedeeld met de functies zoals die het best bij jouw wensen en huis passen. Veel mensen stoppen hier met ontwerpen en gaan door met de kleuren en het meubilair. Maar daarmee sla je de essentiële stap over voor een Karakterhuis. Immers met de indeling heeft de ruimte nog geen sfeer en karakter en die ga je in deze stap toevoegen. In deze stap maak je het verschil tussen een ‘gewoon’ nieuwbouwhuis en een uniek karakterhuis.

Wil je een Karakterhuis en impact maken op het interieur van jouw huis, dan zal je een laag van interieurelementen moeten toevoegen. Meubilair staat los in de ruimte, terwijl de interieurelementen onderdeel zijn van de ruimte. Deze twee zijn dus niet met elkaar te vergelijken. De interieurelementen brengen sfeer in de lege ruimte en zijn vaak te zien in oude huizen zoals een kamer-ensuite, bijzondere nissen of kastenwanden. Dit zijn de verbijzonderingen waardoor je verliefd wordt op een oud huis, die meestal niet in nieuwbouw aanwezig zijn. Met Karakterhuis kunnen deze bijzondere elementen in nieuwe huizen worden gemaakt. In de                   van Karakterhuis kan je maatwerk interieurelementen vinden.

 

Tips welk interieurelement past bij jou:

 

Liever iets anders? Je kan zelf iets maken, of interieurarchitect Tessa Dekkers vragen om maatwerk te ontwerpen.

Plan een afspraak met haar om jouw ideeën te bespreken.

Ben je klaar met de inrichting, maar wil graag dat iemand met een deskundige blik even meekijkt?

Je kan deze altijd mailen naar tessa@karakterhuis.nl voor gratis en vrijblijvend advies.

Karakterhuis%2520interieurcollectie%2520
bottom of page