top of page

Tips voor het inrichten van

jouw huis

 

Na het maken van de                                                     en het kiezen van de                                                   kan je nadenken over het inrichten van jouw nieuwbouwhuis.

Lees hieronder hoe je in drie stappen jouw huis inricht:

Stap 1: Bepaal de sferen

Nu de indeling van het huis af is, ga je aan de slag met de sfeer die een bepaalde ruimte of plek moet krijgen. In de  basis zijn hierbij twee vragen belangrijk:

  • Wil ik op deze plek liever een warme of frisse sfeer?

  • Houd ik voor deze plek van uitgesproken of rustig?

Bij uitgesproken kleur hoef je natuurlijk niet meteen te denken aan een kanariegele muur. Het gaat vooral om de verhoudingen tussen verschillende functies en sferen. Je krijgt het fijnste karakterhuis door alle combinaties vaker in het huis terug te laten komen.

Tessa zegt over bijvoorbeeld over sfeer: “Ik houd bijvoorbeeld erg van koken, hier kom ik tot rust. Ik wil graag dat mijn keuken fris en rustig is. De woonkamer daarentegen is voor samen zijn met familie en vrienden. Hier past een warme en een meer uitgesproken sfeer bij.”

Schrijf bij de plattegrond per functie de twee woorden die jij er het beste bij vindt passen. Het bepalen van de sfeer geeft houvast bij het verder uitwerken van de inrichting.

Stap 2: Het moodboard

Aan de hand van de sferen ga je op zoek naar concrete voorbeelden in een moodboard. Pinterest is een handige manier om online afbeeldingen te zoeken en verzamelen die je mooi vindt. Knippen en plakken met woontijdschriften is natuurlijk ook mogelijk! Wees daarbij kritisch op jezelf: passen de afbeeldingen die je zoekt ook bij de indeling en sfeer die je zocht bij een bepaalde ruimte of plek? Of kom je toch ergens anders op uit? Er zijn zoveel inspiratiebeelden, kleuren en materialen te vinden! Verzamel deze op een bord, en jouw moodboard is gemaakt.

 

Stap 3: De afbouw

Aan de hand van de inspiratiebeelden en de sferen kan je een kleuren- en materialen palet samenstellen met behulp van materiaal- en kleurstalen. De afbouw omvat: binnendeuren, plafond en/of vloerplinten, de wand- en vloerafwerking en raambekleding. Je werkt per onderdeel van grof naar fijn: bijvoorbeeld de vloer kies je voor hout, lamelparket, tegels of een betonvloer? Kijk goed wat er bij jouw moodboard past maar houd ook rekening met praktische zaken. Je kan je zoektocht online beginnen, maar ga zeker langs bij een winkel of vraag een monster op om de materialen in het echt te zien voordat je beslist. Om echt karakter te krijgen, kijk je naar echte materialen. Bijvoorbeeld een laminaat verwijst naar een houten parket maar het is het niet en daardoor is het niet echt. En nep wordt nooit echt. Er zijn talloze betaalbare alternatieven bijvoorbeeld lamelparket of PVC in een kleur. Aan de hand van de materiaalstalen kan je een kleurcode kiezen en je palet afronden. Tip: kies een tot twee materialen voor de vloer, hetzelfde geldt voor de raambekleding. Een kleur voor alle binnendeuren, kozijnen en plinten en tot drie kleuren voor de muren en het plafond. De kleuren van het meubilair en de accessoires kunnen uit het kleurenpalet komen van het interieur en je kan een tot twee kleuren toevoegen die erbij passen.

Vind je het lastig om jouw plan concreet te maken? Tessa Dekkers heeft in verschillende sferen kleur- en materiaaladviezen samengesteld met kleurcodes die mooi bij elkaar staan. Het advies beschrijft hoe kleur moet worden aangebracht, welke vloer er goed bijpast en welke variatiemogelijkheden er zijn binnen het advies. Je hoeft het advies natuurlijk niet 1 op 1 over te nemen. Je kan er ook jouw eigen draai aangeven, maar het geeft je wel houvast en een basis. Benieuwd of liever persoonlijk advies? Je de kleuren of een offerte opvragen via tessa@karakterhuis.nl.

Stap 4: Inrichting, de finishing touch

Inrichting en accessoires zijn de finishing touch van je interieur. Als een huis karakter heeft zit de sfeer al in de ruimte en is het meubilair minder van belang. Een bank heeft minder impact in je interieur dan de kleur op de muur of een kamer-ensuitekast. Begin bij het inrichten van je nieuwbouwhuis met de grote meubels, zoals de eettafel en de bank. Welke meubels neem je ook mee uit je oude huis, en is er iets nieuws nodig? Moet nieuw ook echt nieuw zijn, tweedehandse spullen kunnen ook heel karakteristiek zijn. Tip: neem je moodboard mee naar de winkel.

Nu de basis en de meubels verzameld zijn, zijn de accessoires aan de beurt. Waar hang je jouw favoriete schilderij op? Of die leuke lamp? Met woonaccessoires voeg je iets persoonlijks toe. Verstop persoonlijke items of erfstukken dus niet, maar geef ze een mooi plekje in je interieur. Combineer nieuw met oud en mix & match met verschillende materialen. Zo wordt jouw huis een Karakterhuis

Karakterhuis%2520interieurcollectie%2520
bottom of page